OpenOffice.org splitst af van Oracle

nieuw logo libreofficeDe opensource tekst verwerker, de grootste concurrent van Microsoft office gaat op dit moment niet meer verder onder het bedrijf Oracle®. Eerder was de tekstverwerker OpenOffice.org (afgekort: OOo) onderdeel van Sun Mirosystems. Maar Sun werdt toen overgenomen door Oracle® en kreeg daar o.a. het OpenOffice.org, Java en de Mysql opensource projecten bij die overname. De opensource projecten werden door Sun Microsystems gesponserd en brachten niet veel geld op.
In de Opensource gemeenschap vreesde sommige dat Oracle de opensource projecten zou “laten vallen”. Maar ook omdat Oracle een bedrijf is dat beurs gewoon op de beurs genoteerd staat om winst te maken. En omdat Oracle ook veel eigen concurrentie heeft.  Het opensource project Mysql werd bijvoorbeeld bedreigd door de eigen concurrentie van de commerciële Oracle database producten.
De ontwikkelaars van het OpenOffice.org product gaat nu verder gaat onder de non profit organisatie/bedrijf: The Document Foundation.
Voor eindgebruikers zal dit o.a. betekenen dat in de volgende versie het bedrijfs logo van Oracle® weghaalt wordt. Het grappige hieraan is wel dat in de huidige stabiele versie 3.2.1  het bedrijf logo van Oracle® onlangs is toegevoegd. Dus slecht een stabiele versie waarin de merknaam gebruikt werdt. Oracle® verdiende wat geld aan OpenOffice.org door de verkoop van “Oracle Open Office”(voorheen: StarOffice) dat gewoon OOo is maar dan met ondersteuning voor bedrijven.
De waarde van de nieuwe organisatie mag niet onderschat worden. OOo wordt zowat bij iedere grote linux distributie toegevoegd als alternatief voor Microsoft Office™. Waarschijnlijk dat de naam van het OpenOffice.org  product ook anders wordt. Aangezien de nieuwe fork al de naam LibreOffice geeft gekregen.
update: Press release van the document foundation is hier te bekijken.