Preview Windows8

Microsoft heeft tijdens de windows8 The Build conference een lange demo van het nieuwe aankomende windows8 besturingssysteem gegeven.
Nieuw in windows8 is dan naast de standaard Aero uiterlijk een Metro style uiterlijk komt voor HTML5 applicaties met touchscreen ondersteuning.
De HTML5 applicatie kunnen geschreven worden in andere talen dan het HTML5/javascript omdat de metro functies via een nieuwe ingebouwde API in de Windows kernel aangesproken worden. Het idee van de Windows metro applicaties is dat de goed integreren met andere functie windows8 verkenner met ribbon interface van de metro user interface waardoor applicatie aan elkaar functionaliteit toevoegen. Zo kan een opslaan bestand venster in een teken programma ook, meteen ook foto’s naar Facebook uploaden als je een foto upload metro style app geïnstalleerd hebt, ook al ondersteunt je teken programma dit niet. De metro style programma’s moeten dus beter met elkaar gaan samenwerken. Verder start windows8 sneller op, in mijn virtualbox virtuele machine met windows8 (2GB RAM, 1 processor, i5, 2.3 Ghz) duurde een koude opstart ongeveer 16 seconden. Verder verbruikt windows8 minder geheugen zodat er meer geheugen is voor programma maar ook maakt het mogelijk dat windows8 eerder op niet krachtige systemen werkt zoals tasbles. Uit mijn ervaring is het hebben van een touchscreen scherm wel een must voor windows8 gezien het hele metro style zonder niet de ervaring oplevert waarvoor het gemaakt is. Alle oude window7 vensters zijn nog steeds aanwezig in windows8 echter het startmenu is verandert en de Windows toets (in developer preview windows8) wordt nu gebruikt om te wisselen tussen aero en metro user interface.
Verder heb ik nog getest of mijn .net applicatie nog werken op windows8 dit blijkt het geval te zijn maar .NET framework wordt nu niet meer standaard voor geinstalleer. Windows8 vraagt wel netjes om .NET framework van het internet te downloaden als het denkt dat je een .NET applicatie gaat installeren/gebruiken. Waarschijnlijk is dit gedaan om de installatie van windows8 kleiner te maken. Windows8 64bit developer preview heeft minimaal een partitie van 9,2 GB nodig. Verder is er in windows8 ook nog een nieuwe uitstand toegevoegd, de “hibernate ready”, wat eigenlijk dus helemaal uitzetten en hele geheugen naar harddisk schrijven maar dan in hibernate ready zonder applicaties, zodat je hetzelfde effect hebt als een koude opstart.