6 juni is IPv6 Launch dag

IPv6 launch banner (made by Internet Society)InternetSociety samen met Microsoft®, Google®, Facebook® en Yahoo® hebben aangekondigd dat ze vanaf 6 juni 2012 IPv6 gaan aanzetten en aan laten. Dat betekent dat vanaf die dag websites de genoemde IT bedrijven zowel over IPv6 als het oude IPv4 bereikbaar zijn op hun hoofdpagina. Echter gaat het niet zonder problemen in zeldzame gevallen kunnen mensen verbindings-problemen krijgen.
Dit is het geval wanneer je een niet werkende Teredo tunnel gebruikt. Je besturingssysteem probeert dan 21 seconden lang of 75 seconden lang via IPv6 te maken i.v.p. IPv4. Maar omdat je IPv6 tunnel niet werkt zal de website 21 of 75seconden lang onbereikbaar zijn.
Veel gebruikers houden er al na 10 seconden met wachten mee op, de vraag is dan of ze hun eigen probleem begrijpen.
De oplossing is om de Teredo tunnel uit te zetten maar hoe moet een computerleek dat te weten zonder dat ze daar instructies voor kan krijgen na 5 juni 2012.
Aan de andere kant is het goed dat er een fout optreedt. Je wilt waarschijnlijk geen niet werkende IPv6 tunnel hebben.
Aan de andere kant omdat het verbinding probleem zichzelf oplost kan de computerleek denken dat het probleem aan Microsoft, Google, Facebook of Yahoo ligt vanaf 6 juni 2012 wat niet het geval is. Helaas, als je nu al een gebroken Teredo tunnel hebt dan zul je deze website pas na 21 of 75 seconden kunnen bereiken omdat d9ping.nl al dual stack draait, dus effectief je hiervan op de hoogte brengen kan ik hier niet.
De hoeveelheid IPv6 verkeer is nog niet bijzonder(<1% en dat is voornamelijk googlebot) laten we hopen dat providers, router fabrikanten, software- en hosting bedrijven en consumenten eindelijk mainstream gaan met IPv6 in 2012 want het lijkt steeds meer een ‘het is nu of nooit’ te worden.