Opera wisselt van rendering engine

De webbrowser Opera stapt af van zijn eigen HTML rendering engine genaamd Presto. De rendering engine zorgt ervoor dat HTML en CSS naar beeld verwerkt wordt (en dat de DOM in het geheugen opgebouwd wordt voor de Javascript Engine)
Presto was altijd een rendering engine die gericht was op snelle implementatie van veel nieuwe HTML technieken.
Daarnaast had Opera met de presto rendering engine altijd erg goede scores met het correct opvolgen van juist weergave volgens de Acid3 test. Toch geeft Opera besloten Presto te verruilen voor Webkit.
In het ver verleden is webkit origineel voor de KHTML project bedoelt (later: de webbrowser: Konqueror), dat nooit echt een populaire webbrowser is geweest. Kort daarna is Apple met de Safari webbrowser de Webkit rendering engine gaan gebruiken. De ontwikkeling van de Webkit rendering engine heeft toen even stil gelegen om diverse redenen en toe weer verder gegaan. Later is google met het chromumium project(google chrome) de populariteit van webkit enorm toegenomen. Nu verruilt Opera ASA zijn eigen gesloten broncode rendering engine Presto in de Opera webbrowser voor de webkit rendering engine.
Het is misschien een voordeel voor webontwikkelaars dat Opera nu ook webkit gebruikt omdat als een webpagina goed uitziet in google chrome dit met de nieuwe opera op webkit ook eerder ook het geval zal zijn. Het nadeel is wel dat de diversiteit van het gebruik van rendering enige terugloopt wanneer Opera volledig op webkit overgaat. Hierdoor ontstaat het risico dat de Webkit de enige software op aarde wordt om webpagina’s mee te weergeven. Op het moment hebben de webbrowser Firefox en Internet Explorer nog beide een eigen Rendering engine (Gecko en Trident). Opera heeft maar hoogstens 2% marktaandeel van de webbrowser voor de computers en laptops, dus veel verschil voor web ontwikkelaars gaat de overstap van Presto naar Webkit door Opera waarschijnlijk niet geven.