Bitcoins

BTCEr zijn nogal wat dingen die met het digitaal bitcoin geld mis kan gaan. Naast de voordelen die bitcoins hebben.
Maar niet alles hoeft een ramp voor dit digitaal geld te zijn.
Kort overzicht van de bitcoins problemen die mogelijk kunnen optreden:
Probleem 1: oversell
De bitoins ealier adopters hebben veel bitcoins. Als die in een keer veel verkopen kan dit een schommeling veroorzaken of in meest ernstige geval een crash door paniek verkopen.
Probleem 2: exchange vertrouwen
Als een bitcoin handelplatvorm de prijzen manipuleert en gebruikers erachter komen kan dit gevolgen hebben voor acceptatie van bitcoins.
Ook zijn het alleen de handelplatvormen die de bitcoin prijs bepalen zonder dat er controle is van enige overheid of instantie zonder winst belang.
Probleem 3: bugs
SHA256 is nog niet zo oud er zou een manier voor een snellere hash collision gevonden kunnen worden. Als het SHA256 hashing algoritme dan minder blijkt kan het minen weer aantrekkelijk worden met het gevolg dat de bitcoins schaarste opeens afneemt en de prijs flink kan kelderen.
Het netwerk van bitcoin client kan ook ergens kwetsbaar voor zijn, wat bijv. het verzenden van bitcoins onmogelijk of opeens moeilijk maakt.
Probleem 4: interventie
Alhoewel bitcoins een decentraal netwerk is, kan het accepteren van bitcoins wel verboden worden.
Ook kan het handelen met bitcoins kan aan banden worden gelegd. Het netwerk zelf uitschakelen is wel lastig. Als bitcoins een ernstige bedreiging wordt voor het niet digitaal geld kan dit een rede voor interventie worden.
Probleem 5: Moreel bezwaar.
Bitcoins minen kost veel elektriciteit dit dreigt een milieu ramp te worden als dit grotendeels met niet hernieuwbare energie bronnen is.
Verder is er een probleem dat de bitcoins software steeds meer schijfruimte nodig heeft. Het zijn geen paar bits meer maar nu al rond de 38 GB(4 jan 2015) om de volledige blockchain te downloaden gelukkig is het downloaden van de volledige blockchain nu niet meer nodig in de laatste versies van de officiële bitcoin software.

Er zijn ook veel goede dingen aan bitcoins ze bestaan al sinds 2009 en zijn er nu nog steeds. De koers wordt steeds stabielere en er zijn steeds meer mensen en winkels die bitcoins accepteren. Als je mijn om advies vraagt over bitcoins dan krijg je dat niet omdat ik geen glazenbol over de toekomst van bitcoins heb en ook niet jouw keuze mogelijk verkeerd wil beïnvloeden doordat veel bent kwijt geraakt of de boot gemist hebt.