Nieuwe PHP versie 5.5

Er is een nieuwe minor versie van PHP uitgegeven.elaPHPant
Onder andere nieuw aan deze versie is dat het veilig password hashing nu eenvoudig gemaakt wordt door de functie password_hash etc. in de programmeer taal op te nemen. Voor PHP 5.3 en PHP 5.4 is er een classes beschikbaar genaamd password_compat om deze hashing functie’s te kunnen gebruiken zonder meteen PHP te moeten upgraden. De password_hash functie maakt standaard gebruik van het blowfish algoritme om hashes op te slaan. Blowfish is in tegenstelling tot de algemene md5/sha1/2 functie exponentieel lastiger bij het uitvoeren van meerdere rondes met het algoritme. Hiermee is het vertragen (key streching) tegen het snel kraken van de hashes steeds exponentieel lastiger bij toevoegen van een ronde. Ook heeft blowfish in tegenstelling tot de algemene hash functies bij meerdere rondes hogere vereiste werkgeheugen nodig waardoor het lastig is blowfish op geoptimaliseerde hardware te gebruiken.
Verder heeft PHP nu een ingebouwde opcacher. Een opacher zorgt ervoor dat een php bestand gecompileert direct opnieuw uit het geheugen uitgevoert kan worden. In PHP 5.5 is nu de Zend OPcache in PHP 5.5 opgenomen. Deze opcacher is iets sneller dan APC of xcache opcacher die al als PHP extensie beschikbaar zijn. Maar de Zend OPcache biedt geen extra API voor variabelen in het werkgeheugen op te staan. Om de ingebouwde zend opcacher in PHP 5.5 te gebruiken moet opcache.enable=On aan de PHP configuratie toegevoegd worden.
Verder maakt PHP 5.5 de beveiling iets gemakkelijker zo is nu bijvoorbeeld standaard de optie ENT_QUOTES in de functie htmlentities() gebruikt zodat htmlenties standaard cross site scripting veilige tekst teruggeeft. En in de regulaire expressie methodes is gaat de PREG_REPLACE_EVAL “e” nu in de ban.