Vaarwel SSL 3.0, hallo TLS 1.1+

SSL 3.0 gekraaktHet SSL 3.0 protocol met CBC block encryptie is gekraakt. Het zijn werknemers van google erin geslaagd SSL 3.0 versleuteld verkeer te ontsleutelen. De aanval op het SSL 3.0 protocol om beveiling verkeer te ontsleutelen heeft de naam POODLE gekregen (de P in POODLE staat voor Padding). Het SSL 3.0 protocol is inmiddels al 18jaar oud het iets nieuwere TLS 1.0 protocol was in combinaties met CBC block encryptie algoritmes ook al gekraakt met de BEAST aanval. De POODLE aanval op zich zelf lijkt erg op de BEAST aanval om versleuteld TLS 1.0 verkeer met CBC block encryptie te ontsleutelen. Het oude SSL 3.0 protocol bevat in tegen stelling tot het TLS minder functionaliteit zo is het niet mogelijk meerdere SSL website op hetzelfde publieke ip adres te gebruiken iets wat met het nieuwere TLS 1.0/1.1 en 1.2 protocol wel kan. Momenteel is alleen TLS 1.1 en TLS 1.2 protocol nu nog veilig. Om ervoor te zorgen dat SSL 3.0 niet meer gebruikt wordt in Firefox kun je de SSLVersionControl extensie(niet meer) gebruiken of in je adresbalk naar about:config gaan en daar de instelling security.tls.version.min verhogen naar 1. De nog te verwachten Firefox 34 en later zal automatisch deze instelling hebben. Google Chrome gebruikers kunnen chrome opstarten met de –ssl-version-min=tls1 parameter om SSL 2.0 en SSL 3.0 niet meer te gebruiken. Veel webserver gebruiken helaas nog alleen TLS 1.0 dus je webbrowser geen TLS 1.0 laten gebruiken maar wel TLS 1.1 en hoger is, omdat TLS 1.0 dat met CBC block encryptie nog kwetsbaar is voor de BEAST aanval, is helaas nu nog vaak geen oplossing.