Mozilla brengt Firefox 55 uit met standaard https

Mozilla heeft Firefox 55 uitgebracht. Deze nieuwe versie brengt naast een aantal nieuwe mogelijk ook een aantal belangrijke wijzigen.
Zo worden gebruikers van de 32bits versie browser op een processor die 64bits is nu door de installatie standaard de 64bits versie van Firefox geinstalleerd. Het veiligheids voordeel van 64bits software op een 64bits besturingssysteem en processor is dat er meer geheugen adres ruimte gebruikt kan worden om geheugen veilig onvoorspelbaar in het geheugen neer te zetten met ASLR. Daarnaast is het ook mogelijk veiliger doordat 32bits emulatie laag voor de 64bits processor voor het process/firefox niet meer nodig is.
Ook heeft mozilla gewijzigd dat ingetoetst adressen op de adresbalk nu standaard https(TLS/SSL) gaan gebruiken.Adresbalk slotje voor HTTPS in Firefox.
Het is al zo dat sinds de introductie van Let’s encrypt het gebruik van surfen op het web over een beveiligde verbinding flink is toegenomen.
Maar juist door nu standaard https te gebruiken, zonder dat de gebruiker dit aangeeft, zal het gebruik van https daarmee ook de veiligheid van het web verder toenemen. Toch kan het gebruik van standaard https ook problemen veroorzaken. Dit gebeurd wanneer er op de https versie een andere onbedoelde website geconfigureerd is. Dit komt vaak doordat men nog geen HTTP 1.1 of hoger gebruikt of men de host header die de bedoelde beveiligde website aangeeft wanneer er mogelijk meerdere https websites op hetzelfde ip adres gebruikt zijn niet door de webserver software verwerkt wordt. Dus zowel server als webbrowser moeten HTTP 1.1 en TLS(met SNI, dat SSL 3.0 niet heeft) ondersteunen voordat dit altijd goed gaat.
HTTP 1.1 is nu al zo oud en TLS 1.0 en hoger is nu al zo standaard geworden dat dit gelukkig meestal wel altijd het geval is nu.