Ubuntu 18.04 LTS uitgegeven

Canonical heeft een nieuwe long term support versie 18.04 van Ubuntu uitgegeven met de codenaam Bionic Beaver.
Deze versie verwisselt de Unity desktop omgeving voor de GNOME desktop omgeving met een paar aanpassingen in de standaard configuratie zodat die nog een beetje op de Unity desktop omgeving lijkt. Zo is er wel nog een balk aan de linkerkant toegevoegd.
Daarnaast gebruikt Ubuntu 18.04 weer de bewezen betrouwbare X.org window manager. Sinds versie de Ubuntu 17.10 werd er weer de GNOME desktop shell gebruikt maar nu is die dus ook weer in een long term support versie gebruikt. Ook bijzonder is dat de deze nieuwe release voor de desktop niet meer in 32bits beschikbaar is. Met huidige low end hardware die standaard 64bits zijn, is de noodzaak van een 32bits besturingssysteem steeds kleiner aan het worden. Daarnaast is het niet meer aanbieden van een 32 bits versie meer toekomst klaar, voor het tijd reset probleem, dat in het jaar 2038 alle 32bits software last van krijgt. Ook veranderd in Ubuntu 18.04 LTS is dat er als python interpreter er nu standaard Python versie 3 in plaats van Python versie 2 gebruikt wordt. Voor netwerk adapter configuratie wordt er nu gebruik gemaakt van netplan in plaats van het standaard linux /etc/network/interfaces bestand. Eén voordeel van netplan is dat het aparte configuratie bestanden mogelijk maakt per netwerk adapter. Daarnaast is de netwerk configuratie van netplan nu ook met het netwerkctl programma te beheren.