Sneller beveiligde verbindingen dankzij TLS 1.3

TLS 1.3 is de opvolger van TLS 1.2. Dat is het gebruikte communicatie protocol voor het opzetten en onderhouden van een beveiligde verbinding.
Zowel de webbrowser Google Chrome/chromium als Mozilla Firefox hebben TLS 1.3 ondersteuning nu toegevoegd aan hun webbrowser.
TLS 1.3 bied mogelijk betere beveiliging dan TLS 1.2 door nieuwe encryptie algoritmes(ciphers) toe te staan en oude onveilige encryptiealgoritme niet meer toe te staan. Zo is het gebruik van de stream cipher RC4 niet meer toegestaan. De RC4 cipher is inmiddels al jaren onveilig bevonden voor korte data mee te versleutelen. RC4 wordt standaard door webbrowsers al niet meer ondersteund of alleen in absolute nood nog gebruikt als de server echt niets beters kan gebruiken. TLS 1.3 biedt standaard geen ondersteuning voor terugvallen naar een oudere versie van het TLS protocol. Dat betekent dat als de webbrowser en server beide TLS 1.3 ondersteunen er geen oudere versie gebruikt mag gaan worden.
TLS 1.3 biedt ook enkele snelheidsverbeteringen door het gebruik van een pre-shared key(PSK) voor een TLS 1.3 verbinding met een server die al eens is gebruikt kan de sleutel uitwisseling direct versleuteld gebeuren in plaats van opnieuw overeenstemming te bereiken over een nog niet versleutelde verbinding over wat gebruikt moet gaan worden voor de beveiligde verbinding verstuurt moet gaan worden. Op deze manier is een beveiligde verbinding sneller en helemaal versleuteld met sleutel onderhandeling ook. Cloudflare bruikt o.a. al TLS 1.3 in productie en er zijn tot nu toe maar een paar kleine probleempje.