Google opt-out voor analytics via plugin

Google analytics is een vrij krachtige en populaire tool om je bezoekers op je website te leren kennen. Het werkt met een javascriptje dat een webmaster aan zijn site toevoegd. Google analytics kan behalve nagaan welke plugins een bezoekers geïnstalleerd heeft, welke browser die gebruikt en welke besturingssysteem ook nagaan via de http reffer van welke website je komt. En dingen als schermresolutie valt via javascript allemaal uit te lezen. Allemaal heel interessant voor de webmaster, maar ongezond voor de privacy van de bezoeker. Want een webmaster zou ook bedenken dat alleen het aantal bezoekers belangrijk is, dit omdat een webmaster wilt weten hoeveel dataverkeer zijn website verbruikt en dus kost.
Om toch de mensen die zich druk maken om de privacy schade die google analystics aanbrengt goed te maken. Heeft google een hele plugin(bron) voor je browser uitgebracht om google analytics te blokkeren. Dit is best een omslachtige methode omdat het slechts 1 javascriptje is. En om daar nou een hele plugin voor te installeren. Je kunt niet weten zonder broncode van die plugin te bekijken of die niet gevaarlijk is. En de plugin gaat niet tegen alle alternatieve voor google analytics werken.

Een betere alternatieve oplossing

Een blokkering van analystics.google.com in je hosts bestand zou een minder zware oplossing zijn. Onder linux systemen is het vrij gemakkelijk te doen. Je voegt de regel:

127.0.0.1 www.google-analytics.com
127.0.0.1 www-google-analytics.l.google.com

toe aan het bestand in /etc/hosts
Onder Windows vergt het iets meer werk.
Je moet dezelfde regels toevoegen aan het bestand in:
c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

Onder windows vista en 7 moet je dit wel met de administrator account doen. Maar het kan ook met een tool als HostsXpert.
Het voordeel van google analystics in je host bestand blokkeren is dat het voor elke webbrowser onder het besturingssysteem dat je gebruikt werkt. Nadeel is wel dat je analystics.google.com echt niet meer kunt bezoeken.

Een andere oplossing is om je tegen google analystics en andere datamining webmastertools te beschermen is door simpelweg javascript uit te zetten.
Als je dat doet ben je ook beschermt tegen oneindige lopende messageboxen en andere javascript kwaad waar je met frustratie alleen je webbrowser kunt laten crashen om het te laten ophouden.
Je kunt ook de Firefox extensie’s NoScript installeren zodat je alleen de gevaarlijke en privacy onvriendelijk javascripts hoeft te blokkeren.
Ook biedt NoScript bescherming tegen het recente Firefox Zeroday lek.