De nieuw TLD’s komen

Het ICANN, de beheerder van de root van het standaard DNS op het internet, gaat volgende jaar een heleboel nieuwe top level domeinen(TLD) in gebruik nemen.
Dit zijn vooral allemaal nieuwe generieke (meestal Engelse) volledige top level domein namen en niet meer korte afkortingen. Zo komt er nu .shop voor winkels. De vraag zal zijn hoeveel interesse voor deze nieuwe generieke top level domeinen zal zijn. Bekend is dat ieder bedrijf en overheid die er $185.000 voor over heeft een aanvraag kan doen bij het ICANN om een nieuwe TLD bij de root DNS servers te mogen registeren. Gezien het aantal nieuwe TLD dat zich aangemeld hebben heeft het ICANN hiermee toch wat miljoenen mee kunnen ophalen, gelukkig moeten deze aanvragen voor een nieuw top level domeinen wel eerst allemaal goed onderzocht worden op handelsmerken belangen verstrengeling en mogelijke beveiligingsproblemen dat de introductie van een nieuw top level domein het creëert in het bijzonder voor phishing. Persoonlijk vind ik het nieuwe generieke TLD minder nuttig dan de huidige country code top level domeinen omdat de country code top level domeinen vaak wel iets vertellen over in welke taal de website geschreven is. Zo kun je meestal wel Pools op een .pl domein verwachten. Echter is ook niet altijd zeker in het geval je een country code top level domein gebruikt van een land dat meertalig is zoals bijvoorbeeld .be voor Belgie dat kan dan een Frans, Vlaams of Duits geschreven website zijn. Echter vertellen de nieuwe TLD’s vaak wel iets over de inhoud van de website. Zo zal een aankomen .food top level domein wel voor websites van bedrijven met voedsel gaan. Op dit overzicht van ICANN zie je alle mogelijk nieuwe aankomende TLD’s. Ook de domeinnaam voor het politie in amsterdam zal mogelijk een luxe probleem krijgen. Want als de .amsterdam en .politie als TLD in gebruik genomen gaan worden zijn er twee goeie mogelijkheden voor een nieuwe domeinnaam.