Whatsapp overgenomen door Facebook

De sociale netwerksite Facebook heeft de Whatsapp mobiele applicatie overgenomen.
Whatapp is het populaire alternatief voor SMS op de telefoon dat meer functies dan SMS biedt en gratis* over internet gebruikt kan worden. Facebook dat vorig jaar naar de beurs ging geeft voor deze grote overname in totaal ~$19 miljard betaald waarvan wel een gedeelte met Facebook aandelen aan de oprichters van Whatsapp afgestaan zijn. Het was al langer bekend dat Facebook vooral zijn mobiele strategie aan het uitbreiden was. Probleem is wel voor Facebook dat Facebook en Whatsapp een totaal anders verdien model hebben. Whatsapp krijgt zijn inkomsten uit app aankopen terwijl Facebook het met advertenties zijn geld verdient. Vooralsnog lijkt Whatapp nu een zelfstandig bestaan te behouden maar het is me nog onduidelijk hoe deze bedrijven samen verder gaan. Mogelijk dat whatapp met Facebook te kopelen wordt of iets anders. Whatsapp kende 400 miljoen actieve gebruikers die samen 31 miljard berichten per dag versturen. De kans is groot dat dit eerste instantie niet iets positiefs overbrengt op het aantal gebruikers van whatsapp vanwege het niet positief imago van Facebook met betrekking tot privacy. Ook kunnen er andere problemen voordoen. Zeker als je terugkijkend op de ervaringen van de overname van Skype door Microsoft voor 8,5 miljard dollar waarbij ook eerst ook veel weerstand om diverse redenen was. Aan de andere kant is Whatapp zo populair dat het een nuttige app is voor vanalles geworden is die je niet zomaar kunt opgeven. Zo wordt er bijvoorbeeld met whatsapp een groeps gesprek gemaakt om met je lokale buurt nuttige informatie te delen.