Interessante antispam Thunderbird extensie’s

Niet altijd dat de spam filter correct kan bepalen of een email spam of ham(ham=niet spam) is. Er zijn een aantal Thunderbird extensies die je kunnen helpen sneller te bepalen of een bericht spam of ham is.
Tegenwoordig proberen we e-mail zoveel mogelijk  e-mails te autoriseren met DKIM zodat iemand zich niet bewijsbaar voor kan doen als een e-mail adres van een domein waarop het geen e-mail adres heeft.
Hierbij wordt aan iedere nieuwe e-mail van een DKIM handtekening voorzien die in de headers van het e-mail bericht opgenomen is.
Alleen de mail server die de juiste DKIM privé sleutel heeft kan dan de juiste DKIM handtekening gemaakt hebben.
De publieke DKIM sleutel voor iedere domein waarop DKIM gebruikt wordt wordt in een DNS TXT record opgeslagen.
Normaal gesproken is het de taak van de mail servers(de MTA’s) om de DKIM handtekening van binnen komende e-mail te controleren.
Echter soms ondersteund je gebruikte mailserver nog geen DKIM en dan is het handig in je Thunderbird(MUA) toch de afzender van een email bericht met de DKIM signatuur te controleren. Dit kan met de Thunderbird extensie: DKIM Verifier. Met de juiste instellingen zal de afzender groen oplichten in het bericht als de DKIM signatuur juist is en orangje als er een probleem is. De afzender zal met deze extensie rood worden als de DKIM signatuur ongeldig is wat kan betekenen dat de afzender van de e-mail waarschijnlijk vervalst is of er is een ernstige fout gemaakt.
Sommige e-mail servers maken gebruik van SpamAssassin anti spam oplossing die nog extra headers aan de e-mail berichten toevoegd. Je kunt deze headers gebruiken om na te gaan hoe deze anti spam oplossing het bericht als spam of ham beoordeeld heeft en hiermee vroeg tijdig voorkomen dat belangrijke e-mail als ham aangemerkt wordt. SpamAssassin heeft ieder e-mail bericht een scoren, deze score is in de header van de e-mail berichten opgenomen en is met de Thunderbird extensie spamness eenvoudiger zichtbaar te maken.
Een andere manier om spam te beperken is door iedere computer die een e-mail wilt gaan laten verzenden wat reken werk per ontvanger te laten doen. De bedoeling is dat een hash waarde gedeeltelijk gekraaktpennypost moet worden per ontvanger van het e-mail om als handtekening aan de e-mail toe te voegen. Als iedereen dit zou implementeren dan zou het een spammer ten minste nogal wat tijd en energie kosten om een e-mail te mogen zenden omdat het eerst nogal wat werkt op zijn computer moet doen. Ieder geval zal het ‘stampen’ (het toevoegen van de gedeeltelijk gekraakte hash waarde) het e-mail bericht door sommige spam filter als een kleinere kans dat het e-mail bericht spam is opgemerkt worden. Meer informatie over hoe dit allemaal werkt vindt je hier, helaas wordt dit nog niet goed ondersteund. Een implementatie als Thunderbird extensie is PennyPost deze extensie vereist wel Java en ten minsten 16Mb vrije schijfruimte.