PHP 7.0 uitgegeven

php_custom_logoEr is een nieuwe major versie van de populaire PHP taal uitgegeven. De major versie is van 5.x naar 7.0 gegaan als stabiele versie nummer.
De 6.x versie van PHP heeft wel bestaan maar er is nooit een stabiele, algemeen beschikbare versie van uitgegeven omdat het vooral gebruikt werd om mee te experimenteren met o.a. unicode ondersteuning (al sinds 2005). Enkele mogelijkheden zijn uiteindelijk aan PHP versie 5.3, 5.4, 5.5 en 5.6 is toegevoegd.
Nu wordt dus versie 7.0 uitgegeven. Een belangrijke vernieuwing is in PHP 7.0 is de mogelijkheid om return datatypes op te geven. Nieuwere versie’s van PHP bieden vaker strong typing mogelijkheden omdat strong typing o.a. sneller is. Ook zijn verschillende nieuwe operators aan PHP 7 toegevoegd waaronder: de null coalescing operator en de spaceship operator. Ook is het nu mogelijk net als Java en C# anonieme klasses aanmaken dit kan in PHP 7 met de new class keywords. Daarnaast bevat PHP 7.0 nu de random_bytes en random_int functies voor een cryptografische veilige pseudo random generator(in tegen stelling tot rand en mt_rand die niet cryptografische veilige zijn) en deze functies zijn niet afhankelijk van openssl(de openssl_random_pseudo_bytes functie).
Zie de lijst met nieuwe features van PHP 7.0.