Webassembly extensies vanaf Firefox 57 verplicht

Vanaf Firefox versie 57 zal het niet meer mogelijk zijn oude extensie’s voor de webbrowser te gebruiken.Logo van Webassembly. Het voordeel van de nieuwe webassembly extensie is dat ze zowel voor Firefox als voor Egde als voor Chrome en Opera werken. Daarnaast hebben de webassembly extensie meer speficieke rechten in de webbrowser waardoor er minder vertrouwen in een webassembly extensie nodig is. Immer een extensie die niet om de rechten vraagt om webpagina aan te passen kan dat ook niet. Echter zijn er nog altijd veel extensie’s die herschreven moeten worden om te kunnen werken in Mozilla Firefox versie 57 en hoger. En sommige extensie’s zullen ook niet meer kunnen werken omdat de dingen die ze in het ouden extensie api, geen rechten meer voor (kunnen) zijn in de nieuwe webassembly extensie api. Zo zal onder andere de NoScript extensie niet meer werken om voornamelijk Javascript/ECMAScripts te blokkeren en whitelisten. Als alternative kankon er uMatrix(gestopt) gebruikt worden, dat het mogelijk maakt via een tabel: script, plugins en CSS e.d. te blokkeren. Ook de extensie refControl om aan te passen voor welke website je wel of niet referer HTTP headers je verstuurt zal niet meer werken. In plaats daarvan is het mogelijk de webassembly extensie Referer Control te installeren. Ook extensie Cookies Manager+ die uitgebreider cookies kan tonen en filteren zal niet meer werken met Firefox versie 57. In plaats daarvan kan je de Cookie Manager webassembly extensie als alternatief gebruiken. Er zijn nog vele andere extensie die niet meer werken (o.a. imagezoom en betterprivacy), aan sommige extensie zoals bijvoorbeeld KeeFox extensie wordt er (voorlopig?)een andere naam, namelijk: Kee voor de webassembly extensie gebruikt. Als Firefox 57 mogelijk binnenkort uitgegeven wordt zullen er een heleboel mensen het even eerst met wat minder extensies moeten doen. Misschien is dit ook eens een goede tijd om je gebruiken extensie’s na te lopen en te gaan kijken er geen beter alternatief is.