Nieuwe major versie WordPress 5.0

Er is een nieuwe major versie van WordPress uitgegeven. Deze software  wordt origineel alleen voor bloggen gebruikt maar is met behulp van plug-ins ook tot bijvoorbeeld een complete webwinkel of foto gallery website om te bouwen. Vele websites(32% van alle websites wordt geclaimd) op het internet maakt gebruik van WordPress.
De recent uitgegeven nieuwe major release heeft dus indirect een grote impact op het internet. Bij versie 5.0 is de grootste wijziging vooral dat de tekst editor(voorheen TinyMCE javascript) voor het schrijven van html berichten standaard vervangen wordt door een nieuwe berichten editor met de naam Gutenberg. De nieuwe berichten editor Gutenberg, maakt gebruik van ‘blokken’. Met deze blokken wordt het makkelijker voor een nieuw bericht om standaard stukken functionaliteit aan een bericht toe te voegen zoals bijvoorbeeld een foto gallery of een indeling van tekst in kolommen. Ook is het mogelijk een van de vele widget’s waaronder o.a. een youtube en vimeo video spelers aan een bericht met een blok toe te voegen.
Inmiddels is al versie 5.0.1 5.0.2 beschikbaar met een aantal beveiliging updates.