Indexbaarheid AJAX pagina’s

html5 connectivity badgeSinds een paar jaar is het mogelijk om AJAX webpagina’s te laten indexeren door googlebot. Google heeft de zoekrobot aangepast om javascript(officieel: ECMAScript) te begrijpen.
Hiervoor moet je website wel gebruik maken van een speciale url structuur. Er moet namelijk een haakje en een uitroepteken voor individuele ajax pagina’s binnen één echte pagina gebruikt worden.
Het haakje wordt normaal gebruikt om binnen een webpagina te springen maar sinds Firefox 3.6 is het mogelijk in javascript hierbij een onhashchange event af te vangen. Dit is belangrijk omdat je hiermee het terug navigeren van binnen de ajax pagina op orde kunt maken. Let wel op dat naast googlebot zijn er nog steeds zoek robots zijn die javascript / ajax url structuur niet begrijpen. Ik ben zelf wat aan het experimenteren met de ajax url structuur op mijn snippets website, vooral om te zien of de website nu ook gevonden kan worden in google op individuele ajax pagina gedeeltes.
Om voor zoekmachines de individuele pagina gedeelte te kunnen opnemen moet je ook de _escaped_fragment_ parameter implementeren naast de ajax manier van de pagina gedeelte laden. Met de _escaped_fragment_ parameter zul je de pagina op een traditionele manier laden de individuele pagina’s zodat die door de zoekmachine herkent kan worden. Meer informatie vindt je o.a. bij de webmasters help documentatie van google.

Het gebruik van _escaped_fragment_  wordt afgeraden en googlebot ondersteund het sinds 2008 niet meer. In plaats daarvan wordt de history api aanbevolen.